Thursday 30 January 2014

PERASAN TAK?
Untuk RENUNGAN DIRI & BERSAMA.

PERASAN TAK?
Duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila dibawa ke StarHill, MegaMall dan seangkatan dengannya.

PERASAN TAK?
30 minit terasa begitu lama untuk berzikir, tetapi begitu pendek untuk menonton drama2 di televisyen: drama Korea, Teduhan Kasih, Adam & Hawa, dll.

PERASAN TAK?
Betapa lamanya 2 jam berada di masjid, tetapi betapa cepatnya 2 jam ketika menonton wayang di panggung.

PERASAN TAK?
Susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan doa ketika solat, tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bila bertemu kawan-kawan.

PERASAN TAK?
Betapa seronoknya mendengar seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu perlawanan bola sepak, tapi betapa bosannya bila imam solat tarawih bulan Ramadhan lama dan panjang.

PERASAN TAK?
Susah sangat baca Al-Quran 1 juzuk saja, tapi majalah hiburan dan novel best seller 100 halaman pun habis ditelaah.

PERASAN TAK?
Orang berebut depan untuk menonton bola dan konsert, tapi berebut saf paling belakang bila solat Jumaat supaya boleh cepat keluar.

kredit to sham kamikaze

5 comments:

 1. thanks kongsi..manusia mudah leka dan alpa..terima kasih kerana mengingati..semoga kita sentiasa muhasabah diri betapa mudah nya utk dpt pahala yg free tu kan...

  ReplyDelete
 2. manusia akhir zaman kan...subhanaAllah :(

  ReplyDelete
 3. itu lah.. perkara ke arah macam nie memang kurang perasan.. moga mata dan hati akan lebih terbuka selepas ini.. thanks share good info ni :D

  ReplyDelete
 4. Yup betul tu. Deep. :'/

  ReplyDelete